ARCHICAD’te kütüphane yönetiminde bilinmesi gereken ilk adımlar için içeriğimizi inceleyin.
Kütüphaneler Nelerdir?
Bunlar Kütüphane parçaları, GDL objeleri veya sadece objeler olarak da bilinen önceden yapılandırılmış, düzenlenebilir, yerelleştirilmiş parametrik elemanların koleksiyonlarıdır. Kütüphaneler aslında Kütüphane bölümlerinin bulunduğu klasörlerdir.
Kütüphane Tipleri
Kütüphaneleri nerede depolandıklarına ve onlarla nasıl çalıştığımıza göre ayırt edebiliriz:
Bağlı Kütüphaneler
Bunlar, bilgisayarınızdaki veya şirket sunucunuzdaki Kütüphane klasörleridir. Onları projeye eklediğinizde, onları projeye eklediğinizde, onları gerçekten bağlarsınız, bu yüzden Bağlı Kütüphaneler denir.
Gömülü Kütüphaneler
Genel manada diğer projelerde kullanılmayacak olan projeye özgü elemanları depolamak içindir. Gömülü Kütüphanenin içeriği klasörler halinde yapılandırılabilir. Gömülü Kütüphanedeki kütüphane bölümleri projede saklanır, bu nedenle diğer kütüphaneler yüklenmemiş olsa bile gömülü elemanlar projede görünecektir. Gömülü Kütüphaneyi en mümkün olduğunca küçük tutmanız önerilir.
BIMcloud Kütüphaneleri
Takım Çalışmasında çalıştığımız zaman, Kütüphaneler merkezi olarak yönetilir. Takım Çalışması projesinde kullanılacak Kütüphaneler BIMcloud sunucusuna yüklenir ve tüm ekip üyeleri tarafından erişilebilir. Bunlara BIMcloud Kütüphaneleri denir. Ekip çalışması projeleri ayrıca Gömülü Kütüphanelere sahiptir ancak Bağlı Kütüphaneleri kullanmazlar.
Özel Kütüphane Parçaları
Kendi özel kütüphane bölümlerinizi modelleyebilir, oluşturabilir ve kaydedebilirsiniz. Bunlar ayrı klasörler halinde düzenlenebilir ve Bağlı Kütüphaneler olarak kullanılabilir, Gömülü Kütüphaneye yerleştirilebilir veya BIMcloud Sunucusuna yüklenebilir. Nasıl obje kaydedeceğinizi öğrenmek için bu videoyu izleyebilirsiniz.
Kütüphane Yönetiminde Temel Terimler
Kütüphane bölümleri, projenizde bulunmayan, varsayılan olarak ayrı dosyalardır. Bilgisayarınızdaki, şirket sunucunuzdaki veya BIMcloud Sunucusundaki Kütüphane klasörlerinde saklanırlar.
Her ARCHICAD sürümü, yüzlerce eleman içeren standart bir kütüphane (sadece ARCHICAD Kütüphanesi olarak adlandırılır) ile birlikte gelir. ARCHICAD Kütüphanesi versiyona özeldir (ARCHICAD Kütüphanesi 23, ARCHICAD Kütüphanesi 22 vb.). ARCHICAD’i yüklediğinizde, ARCHICAD Kütüphanesi uygulamanın kurulu olduğu klasöre otomatik olarak yerleşir.
Proje ile kütüphane klasörleri arasında bağlantı kurmanız gerekir. Yeni bir projeye başladığınızda, ARCHICAD Kütüphanesi projeye otomatik olarak yüklenir, böylece bağlantı otomatik olarak kurulur. Bir projeyi her açtığınızda, ARCHICAD projede kullanılmış olan tüm Kütüphaneleri yükler.
Kütüphane Yöneticisini kullanarak Kütüphaneleri yönetebilirsiniz (Dosya>Kütüphaneler ve Objeler>Kütüphane Yöneticisi) Kütüphane ile ilgili en temel işlemlerin neler olduğunu görelim:
Kütüphane Ekleme
Bir Kütüphane eklerken veya yüklerken, ARCHICAD’e Kütüphane klasörünün yolunu göstererek tanımlayın. Projeye, bir elaman, kapı, pencere vb. yerleştirdiğinizde aslında dış dosyaya referans oluşturursunuz. Elemanın Kütüphanesi yüklendiğinde, bu dosyanın yolu bilinir, böylece ARCHICAD dosyayı okuyabilir ve yerleştirilen elemanı doğru bir şekilde görüntüleyebilir.
Kütüphaneyi Yeniden Yükleme
Bilgisayarınızdaki veya sunucunuzdaki verileri yeniden düzenlerseniz ve bir Kütüphane klasörünü yeni bir konuma taşırsanız, projenizi bir sonraki açışınızda Kütüphaneyi yeniden yüklemeniz gerekir, bu da ARCHICAD için konumunu yeniden tanımlamanız anlamına gelir.
Kütüphane Yönetimindeki En Yaygın Sorular
Kayıp Kütüphane Kısımları
Eğer ARCHICAD aradığı harici dosyanın yerini bulamazsa bir Kütüphane Kısmı eksiktir. Bu genellikle dosyanın bulunduğu Kütüphane klasörü projeye eklendiğinde gerçekleşir. Eksik elemanların referansları siyah noktalar halinde gözükür. Bunu düzeltmek için gerekli dosyaları kütüphaneye tekrar eklemeniz gerekir.
Tekrarlanan Kütüphane Kısımları
Aynı isimdeki elemanlar, ARCHICAD’e bağlanmış farklı kütüphanelerde bulunduğu zaman, bu tekrarlanan elemanlar olarak gözükür.
Kütüphanelerde Bulunan Diğer Elemanlar
GDL(.gsm dosyaları) dışında kütüphanelerde proje ile ilgili başka elemanlarda bulunur.
- Yüzey kaplamaları ve desenlerde kullanılan imaj dosyaları.
- Işıklar için .ies dosyaları.
- Çelik bölümleri tarafından kullanılan .txt dosyaları.