ARCHICAD’de çalışmanızı düzenli olarak kaydetmek önemlidir. ARCHICAD’in veri güvenliğini nasıl sağladığını öğrenmek için aşağıdaki makaleyi okumanızı tavsiye ediyoruz.
Çalışmanızı Kaydedin
Bunun için “Dosya” menüsünden “Kaydet” komutunu kullanın. Projenizi ilk kez kaydedeceğinizde bir isim ve nereye kaydetmek istediğinize dair bir lokasyon belirtmeniz gerekmektedir.
Bundan sonraki süreçte ise tek bir tık ile kaydedebilirsiniz. Bunun için Windows işletim sisteminde “Ctrl+S” ve macOS işletim sisteminde “Cmd+S” olan klavye kıs yollarını kullanabilirsiniz.
ARCHICAD’in dosa formatı “.pln”dir. Proje dosyanızı arşivlemek veya paylaşmak için “.pla” formatını kullanın. “Dosya>Kaydet” komutunu kullanırsanız ARCHICAD bir “.pln” dosyası kaydedecektir. Dosyanızı farklı formatlarında kaydetmek istiyorsanız “Dosya>Farklı Kaydet” komutunu veya “Yayıncı Setlerini” kullanın.
Not: Projeniz ARCHICAD’de açıkken proje dosyasının kaydedildiği klasöre göz atarsanız, aynı ada ve “.lck” dosya uzantısına sahip bir dosya daha görürsünüz. Bu dosya, proje dosyası açık olduğu sürece mevcuttur. Proje dosyasının şu anda kilitli olduğu anlamına gelir.
Yedek
Projenizi kaydettiğinizde bir yedek dosyası oluşturulur. Bu dosya ana dosyanızla aynı ada sahiptir ancak dosya uzantısı “.bpn”dir ve ana dosya ile aynı klasöre kaydedilir. Eğer proje dosyanız herhangi bir sebepten dolayı hasarlanırsa manuel olarak bu yedek dosyasını açıp kullanabilirsiniz. Yedek dosyasını (.bpn) açmak ana proje dosyasını açmakla aynıdır. Lütfen, her kaydettiğinizde yedek dosyasının üzerine projenin en son halinin yazılacağını unutmayın.
Yedekleme dosyası oluşturma seçeneğinin aktif olduğuna emin olun;
Seçenekler > Çalışma Ortamı > Veri Güvenliği ve Bütünlüğü
Dosyaların ikonları, uzantılarına göre göre aşağıdaki görseldeki gibi değişmektedir.
Otomatik Kayıt
ARCHICAD ayrıca proje verilerini kurtarma dosyalarına kaydeder. Buna otomatik kaydetme işlevi denir. Bunlar, bir program veya sistem çökmesi, elektrik kesintisi veya programın aniden kesilmesi durumunda verileri kurtarmanıza yardımcı olabilir. Kurtarma dosyaları elle açılamaz. ARCHICAD, bir sonraki başlatışınızda bunları açmayı önerir.
Bir kilitlenme sonrasında ARCHICAD yeniden başlatılırsa, Otomatik kaydetme verilerini algılar ve sizden açmanızı ister.
Önemli: Otomatik kaydetme dosyasını bu noktada açmak, Otomatik kaydetme verilerini kurtarmanın TEK yoludur; açmanız tavsiye edilir!
Açarak, yarı otomatik olarak tamamlanmış PhotoRenderings de dahil olmak üzere son Otomatik Kaydetme sırasında tüm proje içeriğini kurtaracaksınız. Açmamayı seçerseniz Otomatik Kaydetme verileri silinir.
Otomatik kaydetme işlevlerinde üç sınırlama vardır. Aşağıdaki elemanlar manuel olarak kaydedilmelidir:
- Açık Kütüphane Elemanları
- Tamamlanmış PhotoRendering Görüntüleri
- Her Türlü Hesaplama Listesi
Otomatik kaydetme sıklığını ve Otomatik Kaydetme hedef klasörünü, Çalışma Ortamı > Veri Güvenliği ve Bütünlüğü konumundan özelleştirebilirsiniz.