ANLAŞILIR BİR DİLDE
BIM TANIMI
BIM, Yapı Bilgi Modellemesi anlamına gelen bir kısaltmadır. BIM bu günlerde inşaat endüstrisinde çok fazla konuşuluyor, ancak sorduğunuzda farklı insanlardan az ya da çok farklı cevaplar alıyorsunuz.
Bazıları BIM’in bir çeşit yazılım olduğunu söylüyor. Bazıları BIM’in binaların 3D sanal modeli olduğunu söylüyor. Diğerleri, BIM’in bir süreç olduğunu veya BIM’in, hem “görsel” hem de “sayısal” bir şekilde sorgulamak için kolay bir yapı veri tabanında organize edilen tüm yapı verilerinin toplanmasından başka bir şey olmadığını söylüyor. BIM’in hepsinden daha fazlası olduğunu söylemek doğru olacaktır…
Şimdi BIM’i herkesin anlayacağı dilde nasıl açıklandığına bakalım. Konu BIM olunca, her şey binanın 3 boyutlu bir dijital modeli ile başlar. Bununla birlikte, bu model, görselleştirme için saf geometriden ve bazı güzel dokulardan çok daha fazlasıdır. Gerçek bir BIM modeli, bir bina inşa etmek için kullanılan gerçek bina parçalarının sanal eşdeğerinden oluşur. Bu unsurlar, gerçek meslektaşlarının tüm özelliklerini – hem fiziksel hem de mantıklı – içerir. Bu akıllı elemanlar, duvarları, sütunları, pencereleri, kapıları, merdivenleri gibi fiziksel yapı elemanlarının dijital prototipidir. Bu sayede binayı simüle etmemizi ve gerçek inşaat başlamadan önce bilgisayar ortamında davranışını anlamamızı sağlar.
Bununla birlikte, iPhone / iPad gibi mobil teknolojilerin ortaya çıkması ve BIM’in beğeni ile kullanılması, profesyonellerin yakın çevresinden ayrıldı. Müşteriler, bina sahipleri ve operatörler, önce bir BIM uygulaması kurmaya gerek kalmadan, BIM modellerine mobil cihazlarıyla giderek daha fazla erişiyorlar. Bu değişim BIM’in bir sonraki seviyeye geçmesini sağlayacaktır, böylece bir profesyonel olarak BIM’i görmezden gelemezsiniz. Neyse ki, BIM hakkında bilgi edinmek için en uygun yerdesiniz, lütfen aşağıdaki videoyu izleyin ve sektörümüzün en önemli paradigma kayması için tam olarak hazırlanmak üzere okuyun.
BIM Ne İçin İyidir?
3D Görselleştirme
Her ne kadar odak, kapsam, karmaşıklık, ayrıntı seviyesi ve 3D modele eklenen bilginin derinliği açısından farklılık gösterebilecek bir amaç BIM modelinin oluşturulmasıyla yerine getirilmesi için birkaç farklı amaç olabilir, elbette ki en önemsiz kullanım BIM modelinin oluşturulması, varlığın oluşumuyla ilgili güzel görselleştirmeler yapmak içindir. Bu, farklı tasarım alternatiflerini karşılaştırarak ve tasarımınızı müşterinize veya tüm bina projesi hakkında veto hakkına sahip olabilecek yerel topluluğa “satarak” satmak için tasarım kararınıza yardımcı olmak için iyidir. Değişim Yönetimi – Veri bir BIM modelinde merkezi bir yerde depolandığından, bina tasarımındaki herhangi bir değişiklik kat planları, bölümler ve yükseklik gibi her görünümde otomatik olarak çoğalır. Bu sadece belgelerin daha hızlı oluşturulmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda farklı görünümler için otomatik koordinasyon ile sıkı kalite güvencesi sağlar.
Bina Simülasyonu
BIM modelleri sadece mimari verileri değil, aynı zamanda yük taşıyıcı yapılar, farklı bina sistemlerinin tüm kanalları ve boruları ve hatta sürdürülebilirlik bilgileri gibi farklı mühendislik disiplinleriyle ilgili verileri içeren bina bilgisinin tam derinliğini de içerir. Bir binanın tüm özelliklerinin önceden kolaylıkla simüle edilebildiği. Veri Yönetimi – BIM görsel olarak hiç temsil edilmeyen bilgileri içerir. Zamanlama bilgileri, örneğin, gerekli iş gücünü, koordinasyonu ve proje planlamasını etkileyebilecek her şeyi açıklar. Maliyet ayrıca BIM’in bir parçasıdır, bu da projenin hangi zaman diliminde projenin belirli bir noktasında bütçe veya tahmini maliyetinin ne olduğunu görmemizi sağlar. Bina Çalışması – BIM modeline yerleştirilen tüm bu verilerin sadece bir bina projesinin tasarım ve yapım aşamasında faydalı olmadığını, binaların işletme ve işletme maliyetlerini azaltmaya yardımcı olan tüm bina yaşam döngüsü boyunca kullanılabileceğini söylemek gereksizdir. Bu, tüm inşaat maliyetinden en az büyüktür.
Neden CAD’den BIM’e geçmeliyim?
BIM ve CAD, bina tasarımı ve dokümantasyonuna temel olarak iki farklı yaklaşımı temsil etmektedir. CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) uygulamaları, geleneksel “kağıt ve kalem” sürecini, iki boyutlu elektronik çizimler, çizgiler, kapaklar ve metin vb. 2D grafik elemanlarından oluşturulduğu ölçüde taklit eder. CAD çizimleri, geleneksel kağıt çizimlerine benzer şekilde, birbirinden bağımsız olarak yaratılır, bu yüzden tasarım değişikliklerinin her CAD çiziminde elle takip edilmesi ve uygulanması gerekir. BIM (Yapı Bilgi Modelleme) uygulamaları gerçek bina sürecini taklit eder. 2B çizgilerinden çizimler oluşturmak yerine, binalar aslında duvarlar, pencereler, levhalar ve çatılar vb. Gibi gerçek yapı elemanlarından modellenmiştir. Bu, mimarların binaları benzer şekilde inşa etmelerine olanak tanır. Tüm veriler merkezi sanal bina modelinde depolandığından, modelden üretilen çizimlere göre tasarım değişiklikleri otomatik olarak takip edilmektedir. Bu entegre model yaklaşımı ile BIM sadece önemli bir verimlilik artışı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi koordine edilmiş tasarımlar ve bilgisayar modeline dayalı bir yapım süreci için temel oluşturur. BIM’den BIM’e geçiş, tasarım aşamasında elde edilen faydalar ile zaten doğrulanırken BIM, binaların inşaatı ve işletimi sırasında daha fazla fayda sağlar. CAD ve BIM hakkında daha fazla bilgiyi Ralph Grabowski’nin “CAD & BIM – Free Pass var mı?” Tanıtım broşüründe bulabilirsiniz.
BIM aracımı seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor?
Bugün piyasada mevcut çeşitli model tabanlı tasarım çözümleri olmasına rağmen, tüm çözümlerin gerçek bir BIM çözümü olma gereksinimlerini eşit şekilde karşılayamayacağını belirtmek önemlidir. Aşağıdaki soru dizisi, belirli bir çözümün, BIM çözümlerini, paketin geri kalanından ayrı olarak ayarlayan tüm özelliklere sahip olup olmadığını yargılamanıza yardımcı olur:
- BIM modelinin “derinliği” ne destekleniyor?
En uygun şekilde, BIM modeli tüm bina proje yaşam döngüsü boyunca tüm çıktıları sunabilmelidir. Akıllı “gerçek” bina bilgi modellerine görselleştirme amacıyla oluşturulan 3B modeller aracılığıyla şematik tasarım için kullanılan kitle modellerinden başlayarak 3B bina modelleri oluşturmanın çeşitli seviyeleri ve derinlikleri vardır. Görselleştirme için yaratılan modeller, binanın gerçekçi sunumu için gerekli olan 3B geometri ve malzeme açıklamalarından fazlasını içermese de, geometriye ek olarak, gerçek BIM modelleri de koordine, belge, liste yapmak için gerekli ek bilgilerin bolluğunu içerir. Binayı akıllı BIM modeline göre yönetin. - BIM çözümü tüm iş akışını kapsıyor mu?
Yukarıda belirtildiği gibi, “gerçek” BIM modelleri, bina projelerinin yaşam döngüsü boyunca çıktıları oluşturmak için gerekli tüm bilgileri içermelidir. Bu aynı zamanda BIM geliştirme aracının, projenin ortasındaki araçları ve / veya iş akışlarını değiştirmeye gerek kalmadan komple BIM iş akışını da kapsaması gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle tasarımın tasarlanması, belgelenmesi, gerçekleştirilmesi ve işletilmesi, tasarım geliştirme, inşaat dokümantasyonu, inşaat yönetimi ve yönetimi ve nihai olarak tesis yönetimi ile konsept tasarımından başlayarak BIM aracı tarafından desteklenip desteklenmediğidir. - BIM çözümü hangi seviyede birlikte çalışabilirliği destekliyor?
Dünya ile ikili düzeyde uyumlu olmanın yanı sıra (dosya uyumluluğu) BIM araçları da süreç veya iş akışı seviyesinde birbirleriyle uyumlu olmalıdır. Bu, özellikle aynı binanın farklı tasarım yönleri üzerinde işbirliği yapması gereken disiplinler arası tasarım ekipleri için geçerlidir. BIM aracınızı seçerken, BIM aracınızın açık standartlar ve seçili tasarım uygulamasının (BIM aracı) türü veya sürümü ne olursa olsun, danışmanlarla koordinasyonu sağlayan açık iş akışlarını desteklemesi kritik bir görevdir. “Open BIM” tasarım iş akışları hakkında daha fazla bilgi için lütfen sayfamızı ziyaret edin. - BIM çözümü gerçek zamanlı model tabanlı işbirliğini destekliyor mu?
Bina tasarımı çoğu durumda bir takım sürecidir. Yani BIM de öyle olmalı. Ancak bu, BIM modellerinin geleneksel CAD çizim temelli projelere göre çok daha sıkı bir şekilde entegre edildiği için, verilen bir şey değildir. BIM’de tasarım paylaşımı, tüm ekip için paralel, “gerçek zamanlı” erişim sunan aktif BIM sunucularını içeren yepyeni bir yaklaşım gerektirir. BIM aracınızı seçerken, BIM modelinin ve bunu oluşturma sürecinin, herhangi bir boyuttaki ekipler ve projeler için gerçek zamanlı paylaşımları destekleyecek şekilde tasarlanıp tasarlanmadığı stratejik bir sorudur. GRAPHISOFT BIM Cloud ile model tabanlı tasarım paylaşımı hakkında daha fazla bilgi için www.graphisoft.com/bimcloud adresini ziyaret edin. - BIM çözümü büyük / karmaşık projeler için yeterli performans sergiliyor mu?
Yukarıda belirtildiği gibi, BIM modeli çok daha sıkı bir şekilde entegre edilmiştir ve geleneksel CAD çizimlerinden çok daha fazla veri içerir. Bu, proje boyutundaki büyümenin, performans gereklilikleriyle üstel bir ilişki içerdiğini gösterir. Bir BIM çözümünün bu büyümeyi idare edip edemeyeceği, en son donanım geliştirmelerini kullanma yeteneğini ve modeli nasıl ele aldığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. BIM aracınızı seçerken, mümkün olan maksimum proje boyutuna izin verilen / önerilen ve 64 bit ve çok işlemcili teknolojiler gibi gelişmiş IT teknolojilerinin tüm uygulama boyunca aynı anda desteklenip desteklenmediği kesinlikle geçerli bir sorudur. - BIM çözümü yerel standartları destekliyor ve yeterli yerel içerik sunuyor mu?
Bina projeleri sadece benzersiz tasarım parçaları değil, aynı zamanda tasarlanma biçimleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Global BIM çözüm sağlayıcıları “yerelleştirme” konusunu farklı seviyelerde ele alır. Dil çevirisi gerçekten lokalizasyon değil – sadece isminin önerdiği şey. BIM aracınızı seçerken, bir BIM çözümünün yerel tasarım standartlarını takip edip etmediğini ve akıllı bina nesneleri, yerel proje ve liste şablonlarını ve yerel standartları izleyen özellik kümelerini içeren zengin yerel içeriğe sahip olup olmadığının tamamen farkında olmanız birincil ilgi alanınızdır.
GRAPHISOFT’un BIM ile ilgili olarak neler sunması gerekiyor?
GRAPHISOFT® mimarlar için sektörün ilk BIM yazılımı olan ARCHICAD® ile BIM devrimini ateşledi. GRAPHISOFT, dünyanın ilk gerçek zamanlı BIM işbirliği ortamı olan GRAPHISOFT BIM Cloud ™ , dünyanın ilk tam entegre bina enerji modelleme uygulaması olan GRAPHISOFT EcoDesigner ™ ve dünya lideri GRAPHISOFT BIMx ™ gibi yenilikçi çözümler ile sektöre liderlik etmeye devam ediyor. iPad / iPhone için de kullanılabilen etkileşimli BIM sunum ortamı. Orijinal BIM araçlarının yanında GRAPHISOFT, BIM araçlarının kapasitesini genişletmek için çok çeşitli Eklenti Ürünleri ve çözümleri sunar.
BIM’i uygulamaya nasıl başlayabilirsiniz ve GRAPHISOFT nasıl yardımcı olabilir?
GRAPHISOFT, ofisinizde BIM’i uygulamaya başlamanıza yardımcı olacak eksiksiz bir araç paketi sunar. Çevrimiçi “BIM Öğrenim Stüdyosu” içeriğine erişmek için MyArchiCAD.com‘a kaydolun veya fiziksel CD değerlendirme paketi için bize ulaşın.
Eğitim ile ilgili bilgileri nerede bulabilirim?
GRAPHISOFT ARCHICAD dünya çapında binlerce okulda öğretiliyor. GRAPHISOFT, tüm çalışma süreleri boyunca öğrenciler için etkileşimli öğrenme materyalleri ile yazılımın tam işlevsel eğitim sürümünü sunmaktadır. Öğretmenler ve Akademik kurumlar, GRAPHISOFT’un tam BIM müfredatını akademik programlarında kullanabilir.
Sürdürülebilir tasarıma ilgi duyduğumda BIM ile alakalı olan nedir?
Sürdürülebilir (veya “yeşil”) Tasarım, inşaat sürecinde BIM’in kullanımının ardında lider bir güç haline geliyor. GRAPHISOFT, AEC endüstrisinin “yeşil” için ilk tam entegre BIM çözümünü sunuyor. BIM ve sürdürülebilir tasarımın tamamı için lütfen EcoDesigner sayfamızı ziyaret edin.
Mevcut BIM bilgimi nasıl test edebilirim?
GRAPHISOFT, ARCHICAD kullanan tasarım profesyonelleri için tam teşekküllü bir Sertifikasyon programı yürütmektedir. Mevcut BIM bilginizle ilgileniyorsanız, lütfen özel BIM testimizi online yapın.