BIM'deki "I"
Bilgi, BIM'in en önemli parçasıdır ve ARCHICAD 20 tasarımcıların bunu ortaya çıkarmasını sağlar!
BIM’de Bilgiyi Depolama
Merkezi Depolama Alanı
ARCHICAD 20, kullanıcılarının Yapı Bilgi Modeli'ni tüm gerekli bilgilerin depolanacağı bir merkezi depolama alanı olarak kullanmalarına olanak tanır. Kullanıcılar, CAD veya BIM araçları kullanılarak oluşturulmamış, Excel sayfaları gibi tasarım bilgilerini de kolaylıkla depolayabilir ve kullanabilirler.
ARCHICAD’in “Eleman özelliklerini içe aktar” işlevi, yarı otomatik şekilde Excel dosyalarından gelen verileri ARCHICAD içine alma veya ARCHICAD içinden Excel dosyalarına veri aktarma işlemleri için kolay bir yol sağlamaktadır.
Mimarlar, insan hatalarının fazla olabileceği ve oldukça yorucu bir başlık olan danışmanlardan gelen verileri girme işlemini, bu metot ile değiştirebilirler.
BIM’de Bilgiyi Gösterme
BIM’de Veriye Dayalı Görselleştirme
ARCHICAD 20, tasarım ve inşada yüksek verimlilik artışını garanti altına alan, iyi yapılandırılmış bilgi sağlayan tasarım görselleştirmesini destekler. Akıllı filtreler ve tamamen yeni grafiksel geliştirmelerle tasarımcılar, benzer özelliklere sahip 2D ve 3D elemanların görünümlerini serbestçe değiştirebilirler. Bu özellik, iletişim, işbirliği ve model kontrolünü çok daha verimli hale getiren bir dizi iş akışına olanak tanır.
Tasarımcılar, herhangi bir 2D ve 3D görünümün temsilini kolayca tanımlayabilir ve ek 2D CAD çalışmalarına olan ihtiyacı azaltabilirler.
“Grafik Geçersiz Kılma Kuralları”nı tanımlayarak renovasyon projeleri için yeni,değişmeyen ve yıkılan elemanların temsili oluşturulabilir. Statik, MEP ve diğer paftalar belirli renk kodları, çizgi tipleri ve kalem renkleri ile oluşturulabilir ve oluşturulan yarı otomatik, 3D yapım dökümanları ile netlik sağlanır.
Renklerle geçersiz kılınan modeller (renovasyon durumları ve imgelemelerle tanımlanan renkleri de içerecek şekilde), sadece ARCHICAD takımları arasında değil, IFC tabanlı model değişimi aracılığıyla diğer disiplinler ve uygulamalarla da paylaşılabilir.
BIM’de Bilgiyi Paylaşma
Son Teknolojilerle Geometri ve Veriyi Paylaşma
ARCHICAD 20, mevcut IFC ve BCF tabanlı OPEN BIM iş akışlarını, gerçek renkleri ile hassas eleman geometri verisi gönderimi, nirengi noktası (ulusal nirengi tanımlaması) implementasyonu, özellik yönetimi ve eşleştirme, yapı malzemelerinin fiziksel özelliklerinin paylaşımı gibi unsurlarla geliştirmiştir.
ARCHICAD 20, IFC 4 açık-kaynak standardını destekleyen ilk BIM uygulamaları arasındadır. IFC 4, yeni koordinasyon iş akışlarını (Tasarım Transferi Görünümü ve Referans Görünümü) destekler ve diğer disiplinlerle koordinasyona yardımcı olur. Amaca özel BIMx veya Excel gibi genel araçlar kullanılarak bilginin paylaşılması, daha geniş bir hedef grubun süreçlere dahil olması ve BIM içerisinde depolanan bilginin paylaşılmasını sağlar.
IFC tabanlı iş akışı desteğine ek olarak, gbXML ve PHPP’ye direk aktarma gibi BIM veri iletişiminin diğer yollarını sağlayarak tasarımcıların, sayısız disiplinden mühendisler ve danışmanlarla bilgi kaybı olmadan veri alışverişi yapmasına olanak sağlar.
BIMx gibi amaca yönelik araçlar veya Excel gibi genel araçlar aracılığıyla bilgi paylaşımı yapılması, daha geniş bir hedef kitlenin dahil olmasını ve BIM’de depolanan bilginin zenginliğinin kullanılmasını sağlar.
Grafik Favoriler
Tamamen yeni Grafik Favorileri, kaydedilen eleman ayarları ile ilgili, her araç için anında kullanılabilen, otomatik olarak oluşturulan, renkli 2D veya 3D küçük önizlemelerle, son derece kullanışlı görsel geri besleme sağlar.
Eş Zamanlı Görsel Geri Bildirim
Yeni “Favoriler”, tüm araçlar için otomatik olarak oluşturulan, renklendirilmiş 2D ve 3D küçük önizlemeler sayesinde kaydedilen eleman ayarları hakkında görsel geri bildirim sağlamaktadır.
Hızlı, organize edilmiş erişim
Favoriler daha hızlı erişim sağlamak için – basit bir şekilde sürükle bırak işlemi yapılarak – özel, hiyerarşik bir dosya düzeniyle organize edilebilir; ayrıca favoriye alınan elemanların çoklu seçimleri de desteklendiğinden bu işlemler oldukça pratik şekilde ilerlemektedir.
Proje standardı
Favori elemanları, seçili setler, tekil veya çoklu elemanlar; ekibin tüm üyeleri için modelleme, proje ve ofis standartlarının sağlanmasında yardımcı olması amacıyla çeşitli formatlarda (binary veya XML) dışa aktarılabilir.
BIM Görselleştirme
ARCHICAD 20 Cinerender Motoru'nu güncelleyerek ve "serbest formların" (NURBS) doğru şekilde içeri alınmasına olanak sağlayarak proje görselleştirmelerini bir üst seviyeye taşıyor.
CineRender
ARCHICAD 20, Cinema 4D R16 tabanlı en son CineRender versiyonunu kullanır. Bununla birlikte, yüzey ayarları ile ilgili büyük geliştirmeler geldi. Bu, daha gerçekçi yüzeyler oluşmasını sağlarken, aynı zamanda render geliştirmeleri render sürelerini kısaltıyor ve gerçekçi gölgeler oluşturulmasını sağlıyor.
Sagrada Familia, Barcelona modeled with ARCHICADÇift Kaçışlı Perspektif
3D perspektif görünümünde, kullanıcılar, orijinal konum ve bakış açısını koruyarak herhangi bir kamera pozisyonundayken çift kaçışlı perspektife geçebilir. Sonuç olarak, tüm 3D düşey kenarlar perspektif projeksiyonunda düşey hale gelirler.
NURBS
Rhino’da oluşturulan karmaşık geometri modelleri artık doğal NURBS tanımlamalarını kullanılarak yerel nesneler şeklinde ARCHICAD içerisine alınabilir.
ARCHICAD kullanıcıları, bağımsız içe alınmış nesnelerin temsilini modeldeki amaçlarına göre daha kolay kontrol edebilirler.
BIM'e Taze Bir Bakış
Tamamen yenilenmiş kullanıcı arayüzü, çalışma alanını büyütür; sade ve modern araç ve komut ikonları daha net görünür. Sekme tabanlı çalışma çalışmalarınızı hızlandırır.
Yenilenen Kullanıcı Arayüzü
ARCHICAD 20, en son Mac ve Windows işletim sistemleri ile uyumlu; birleştirilmiş, güncel ve profesyonel kullanıcı arayüzü sunmaktadır.
ARCHICAD 20, nadir kullanılan komutlar ve seçenekleri yeniden yapılandırarak en çok kullanılan işlevleri göstermiş ve böylece daha temiz ve geniş bir çalışma alanı sağlamıştır.
Sekme tabanlı gezinme
ARCHICAD 20, kullanıcı arayüzündeki gereksiz grafik unsurları kaldırarak sadece gereksiz görsel kirliliğinden kurtarmıyor, aynı zamanda temiz düşünce için temiz bir ortam sağlıyor.
Mimarın çalışma alışkanlıkları incelendiğinde, kalanın en ince detayına kadar mimar tarafından şekillendirilen bir birleştirilmiş ortam olduğunu görürüz. Sekme-tabanlı gezinme ve Hızlı Seçenekler, temel olarak gerekli her içerik menü unsurunun, mimarın tasarımı üzerinde odaklanabilmesini sağlayacak şekilde, parmaklarınızın ucunda olmasını sağlar.
Taze & Net Görünüm
Mimarlar, çalışmaları sırasında mümkün olduğunca geniş bir çalışma alanı kullanmayı isterler. Geniş bir ekran, en az sınırlamayla tüm yaratıcılıklarını kullanabilmeleri için özgürlük ve esneklik sağlamaktadır.
Yüksek çözünürlüklü ekranlarda (4K veya retina) arayüz elemanlarının grafik görünümü bulanık olabiliyor. Ancak ARCHICAD 20 ile, herşey keskin ve net bir görünüme sahip.