ARCHICAD Algoritmik Tasarım 1

Rhino – Grasshopper – ARCHICAD Bağlantısı

Rhino – Grasshopper – ARCHICAD Bağlantısı farklı tasarım süreçleri için en iyi tasarım araçlarını birleştirir.

Bu araçlar, tasarım sürecindeki ilk tasarım aşaması ve Yapı Bilgi Modellemesi arasındaki boşluğu doldururlar. Algoritmik düzenleme fonksiyonu ekleyerek hem temel geometrik şekillerini BIM elemanlarına çevirmek için hem de sorunsuz, çift yönlü geometri transferi için çözüm sunarlar.

BIG ve Algoritmik Tasarım

BIG şirketinin BIM Yöneticisi olan Jacob Andreassen, tasarım süreci içerisinde her yazılım aracının en iyi özelliklerinden yararlanarak, serbest-form, algoritmik tasarım ve BIM’den nasıl faydalandıklarını paylaşıyor.

Çözümler

rhino grasshopper live connection

Grasshopper – ARCHICAD Canlı Bağlantısı

Grasshopper aracılığıyla ARCHICAD içerisinde BIM elemanlarını oluşturmak ve değiştirmek

rhinoceros import export add-ons

Rhinoceros Eklentileri

Rhinoceros dosya formatında model aktarımı

ARCHICAD Algoritmik Tasarım 2

Rhinoceros — GDL Dönüştürücü

Rhinoceros’ta ARCHICAD nesneleri oluşturma

ARCHICAD Algoritmik Tasarım 3

Grasshopper — ARCHICAD Canlı Bağlantısı

Grasshopper aracılığıyla ARCHICAD içerisinde BIM elemanlarını oluşturmak ve değiştirmek

En Basit Anlatımla Algoritmik Tasarım

Grasshopper — ARCHICAD Canlı Bağlantısı

Bu araç, BIM modelinin bir kısmının veya tamamının oluşturma ve değiştirilmesi durumunda Grasshopper’ın görsel komut arayüzü aracılığıyla Rhino/Grasshopper ve ARCHICAD’in direk olarak iletişim kurmasını sağlar. Çalışmaları Rhino/Grasshopper veya ARCHICAD tabanlı olan tasarımcılar bu fonksiyondan kendi avantajları için yararlanabilirler. Bağlantının canlı, ilişkili ve çift yönlü yapısı, çok yönlü iş akışı oluşturmalarını ve bağlantıyı farklı senaryolarda kullanmayı sağlar.

Rhino-Grasshopper araç seti kullanılarak tasarımın kararlaştırıldığı projelerde, kullanıcılar GH-AC Bağlantısını tasarımlarını BIM modeline dönüştürmek için kullanabilir ve devamında bazı algoritmik düzenlemeleri yapabilirler. Bazı durumlarda, Rhino/Grasshopper (veya başka bir Rhino eklentisi) mevcut bir BIM projesinin algoritmik fonksiyonlarla tamamlanması veya tasarım sürecinin herhangi bir aşamasında serbest form modelleme yapmak için kullanılabilir. Bu gibi durumlarda, Grasshopper içerisinde tasarlanan bölüm için gerekli olan genel çerçeve veya referans geometri ARCHICAD içerisinden direk olarak alınabilir.

Grasshopper – ARCHICAD Canlı Bağlantısını İndir

Grasshopper-ARCHICAD Live Connection V2.0

GRAPHISOFT’un Grasshopper-ARCHICAD canlı bağlantısının en son güncellemesi, iki tasarım ortamı (algoritmik tasarım ve BIM) arasında yeni bir akıllı iş akışı seviyesi sunar.

Yepyeni “Deconstruct” fonksiyonu ile kullanıcılar artık BIM modellerini tasarımlarının omurgası olarak kullanabilir ve Grasshopper kullanarak algoritmik tasarım mantığını ekleyebilirler. Bu, tasarımcıların BIM’deki temel tasarım mantığını (binanın temel geometrisi gibi) muhafaza etmelerini ve çekirdek tasarımındaki değişiklikleri takip eden akıllı tasarım detaylarıyla genişletmelerini sağlar.

Aşağıdaki videoda basit bir örnek gösterilmektedir; burada, İtalya’daki son depremden sonra kentsel çevrenin bina bilgi modelini yeniden oluşturmak için yapılı çevreyle ilgili bina anketi verileri kullanılmaktadır.

Kenstel Dekonstrüksiyon:
GIS coğrafi arazi verisinden BIM imar planı oluşturma

Basit Dekonstrüksiyon:
Konsept Hacimlerden BIM projesi oluşturma

Uygulamada ARCHICAD, Rhino ve Grasshopper

ARCHICAD, Rhino ve Grasshopper arasındaki gerçek zamanlı, çift yönlü iş akışını uygulamada görmek için, farklı iş akışı senaryolarını gösteren bu videoyu izleyin!

Serbest Form Gölgelik Oluşturma

Bu video, Rhinoceros, Grasshopper ve ARCHICAD kullanılarak çok katlı bir yapı için serbest form bir gölgeliğin nasıl oluşturulacağını anlatır.

Parametrik Kule Oluşturma

Bu video, Rhinoceros, Grasshopper ve ARCHICAD kullanılarak parametrik bir kulenin nasıl oluşturulacağını anlatır.

Morph Aracı ile Üçgenlere Bölünmüş Yüzey Oluşturma

Bu iş akışı videosu, Rhinoceros, Grasshopper ve ARCHICAD kullanılarak sonradan ARCHICAD Morph elemanlarına dönüştürülecek serbest form bir yüzeyin Rhinoceros’ta nasıl oluşturulacağını anlatır.

Parametrik Çit Oluşturma

Bu video, Rhinoceros, Grasshopper ve ARCHICAD kullanılarak parametrik bir çitin nasıl oluşturulacağını anlatır.

Algoritmik Güneş Panelleri Oluşturma

Bu video, Rhinoceros, Grasshopper ve ARCHICAD kullanılarak algoritmik güneş panellerinin nasıl oluşturulacağını anlatır.

ARCHICAD Algoritmik Tasarım 4

Rhinoceros Import/Export Eklentileri

Rhinoceros dosya formatında model aktarımı

Tasarımcılar, Rhinoceros dosya formatı (.3dm) kullanılarak ARCHICAD ve Rhinoceros arasındaki model aktarımı aracılığıyla “referans model iş akışı” ile çalışmayı seçebilirler.

Rhino Export

ARCHICAD içerisinde oluşturulmuş bir modelin çeşitli sunum metotları kullanılarak Rhino’ya aktarılmasını sağlar.

Rhino Import
Rhino’da oluşturulmuş bir modelin ARCHICAD içerisine alınmasını sağlar. İçeri alınan model, orijinal Rhino modelinin mantıksal birikimini koruyan bir GDL obje olarak görünür.

ARCHICAD Algoritmik Tasarım 5

Rhinoceros — GDL Dönüştürücü

Rhinoceros içerisinde ARCHICAD nesneleri oluşturma

Bu araç setiyle birlikte, tasarımcılar Rhino modelinin seçili bir bölümünü ARCHICAD obje dosyası formatında kaydedebilirler (.gsm or .lcf). Modelin karmaşıklığına ve ARCHICAD içinde kullanım amacına bağlı olarak, kullanıcılar Rhino içerisinden tek bir obje (.gsm) üretmeyi veya içerisinde çok sayıda obje bulunduran kütüphane konteyner dosyası (.lcf) üretmeyi tercih edebilirler.

“Tekil Nesneyi İçe Alma”
Küçük boyutlu tekil objeleri veya küçük obje gruplarını .gsm formatında ARCHICAD içerisine almak için önerilir.

“Karmaşık Yapıyı İçe Alma”
Daha büyük, karmaşık Rhino modellerini ARCHICAD’in LCF (Kütüphane Konteyner Dosyası) dosyasını kullanarak GDL objeleriyle uyumlu bir set olarak içeri almak ve aynı zamanda güncellemek için önerilir.

Rhinoceros Modellerinin ARCHICAD İçerisine, GSM Objeleri (.gsm veya .lcf dosyaları) Olarak Nasıl Alınabileceğini Görmek İçin Bu Videoları İzleyebilirsiniz.

Tekil Nesneyi İçe Alma

Bu video, Rhino’da oluşturulmuş küçük boyutlu tekil nesneleri veya küçük nesne gruplarını .gsm formatında ARCHICAD içerisine nasıl alınacağını anlatır.

Karmaşık Yapıyı İçe Alma

Daha büyük, karmaşık Rhino modellerini ARCHICAD’in LCF (Kütüphane Konteyner Dosyası) dosyasını kullanarak GDL objeleriyle uyumlu bir set olarak nasıl içeri alınacağını ve aynı zamanda güncelleneceğini görmek için bu videoyu izleyin.